HENRI COANDA, AUREL VLAICU, PROIECT PILOT - PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI - ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI - AII

HENRI COANDA, AUREL VLAICU, PROIECT PILOT - PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI - ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI - AII
    
             ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI - AII

                                                 &

            SCOALA SI GRADINITA KINDERLAND CLUJ NAPOCA


    PROIECT PILOT      PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI

       Lectia Nr.2 - INVENTATORI: TRAIAN VUIA SI AUREL VLAICU

                  ,, PIONIERI AI AVIATIEI ROMANESTI"

            - lectie in cadrul PROIECTULUI PILOT AL AII :

         PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI


Daca Traian Vuia inca de mic, de la cea mai frageda varsta visa sa zboare asemeni pasarilor….daca inaltand zmee impreuna cu prietenii sai urmarea curentii de aer pentru a profita de ei in concurenta cu zmeiele prietrenilor lui…..de ce n-ar visa si copiii nostri de a incerca imposibilul? 
Insa copilul trebuie sa aiba un MODEL….trebuie sa aiba o dorinta  ......trebuie sa fie indemnat sa viseze si nu numai atat…..sa incerce sa duca la indeplinire VISUL VISAT.Nu-I taiati aripile indemnandu-l sa nu decupeze interzicandu-I sa nu puna mana pe foarfeca , sa nu faca ferfelita bucatile de coli albe sau reviste ce le gasiti apoi pe covor sau lipiciul varsat cu care incercand sa ansambleze jucaria ce –si doreste sa o confectioneze v-a patat fata de masa. Multi parinti nesocotesc imaginatia lor, creatiile lor care noua celor cu experienta ne dau primul semnal ca in mintea lui se petrece ceva........ ….ceva ce iscodeste , ceva ce in subconstientul lui ar fi samanta unui geniu…..dar acest geniu trebuie cultivat, trebuie ajutat , trebuie indrumat spre canalizarea lui in drumul care l-ar duce la succes.Astazi in cadrul lectiei despre ,, PIONIERI AI EROMODELISMULUI ROMANESC” am reusit sa le trezim doar curiozitatea vizavi de cutezatorii aerului. Am facut o incursiune incepand de la Aurel Vlaicu, Traian Vuia,Henri Coanda,…….pana la marele nostru astronaut Dumitru Prunariu (pe care l-am cunoscut atunci cand eram cadru didactic in Bucuresti si caruia la venirea din Cosmos i-am dedicat un cantec si o poveste ce sunt aplicate de atunci de colegele din tara).De azi incepand vom avea zilnic un moment foileton timp de o saptamana in care vom povesti copiilor despre ,,Pionierii aeromodelismului romanesc….cu accent pe copilaria lor , pe invingerea greutatilor in realizarea VISULUI lor.(vom adauga pe George Valentin Bibescu, pe Elena Caragiani Stoienescu, Gheorghe Banciulescu, ,Alexandru Papana etc.} 
Daca Aurel Vlaicu si-a urmat studiile plecand din satul natal care azi ii poarta numele la studii in Sibiu, Budapesta, Munchen, a reusit sa lucreze ca inginer in uzinele Opel in Russelsheim…..,.si totusi s-a intors in tara sa-si indeplineasca VISUL. Indemnul nostru pentru micutii nostri copii/elevi e sa lupte pentru tot ce-si doresc in viata, sa realizeze VISUL lor pe pamantul natal , aici unde isi au radacinile .Un exemplu demn de urmat a fost A.Vlaicu care reuseste sa construiasca un planor in satul natal BITINTI , apoi primul lui avion Vlaicu I la Arsenalul Armatei din Bucuresti.Vlaicu II A OBTINUT 5 PREMII MEMORIALE INTERNATIONALE. Primele brevete de piloti instruiti in prima Scoala romaneasca de pilotaj amenajata pe un aerodrom improvizat, infintata langa CHITILA a dat apoi 4 aparate de tip Farman ceea ce a facut ca Romania sa fie prima tara din lume care a construit avioane in serie.


Dupa ce profesoarele si Dl profesor au punctat esentialul in legatura cu Henri Coanda –inventatorul motorului reactiv si Traian Vuia inventatorul primului avion cu motor din lume a venit cea mai frumoasa parte a lectiei : confectionarea de avioane din hartie .Profesor Lucian Chiorean de la Clubul Copiilor CLUJ a reusit in cadrul Cercului de aeromodelism si navo-modele prin metoda ,, Origami” sa realizeze impreuna cu copiii si D-le profesoare avioane pe care le-au lansat in fata unitatii ( deoarece timpul nu ne-a permis sa le lansam in parcul nostru)…..Copilaria e la ei acasa atunci cand in zborul lor cu avionul confectionat viseaza ca sunt A. Vlaicu, T.Vuia sau H.Coanda
,,ZBOR LIN “ in viata dragi copii si VISE IMPLINITE va dorim!!! Fiti si voi ,, Pionieri romani” in domenii inca neexploarate de nimeni sau……duceti mai departe VISE dar fiti ROMANI si VISATI PENTRU ROMANIA!!!

Autor :Turcu Olimpia

Director KINDERLAND

Lasati mintea copilului sa caute raspunsuri incepand de la tot ce-l inconjoara pana la a da exemplul inaintasilor care cercetand au putut inventa in folosul omenirii atatea si atatea , cunoscand ce au realizat altii vor incerca si ei sa expoareze in necunoscut ……unde ROMANII AU FOST IN MULTE DOMENII PRIMII MARI INVENTATORI.

"Subtilitatea umana nu va reusi niciodata o inventie mai frumoasa, mai simpla si mai directa decat o face natura, intrucat in inventiile sale nu lipseste nimic, si nimic nu este degeaba."

Leonardo da Vinci….

Deci le uram succes copiilor in drumul lor de mici cercetatori alaturi de profesoarele lor!!!


PROIECT PILOT - PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI
ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI - AII

PARTENERI:

SCOALA SI GRADINITA KINDERLAND CLUJ NAPOCA

Cordonator de proiect TURCU OLIMPIA
Director educativ profesor ZURMAN EDITH
Director adjunct profesor LINGNER LILLA

Asociatia Inventatorilor Independenti - AII multumeste si pe aceasta cale colectivului KINDERLAND, profesori, elevi, educatori, parinti si bunici, cat si doamnei Director Turcu Olimpia cordonatorul proiectului ce se desfasoara sub o atenta coordoanare si implicare sufleteasca.

NOTA 1:

MATERIALUL SI POSTERELE ACESTUI PROIECT PILOT  CU PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI VOR FI TRANSMISE PE EMAIL IN MOD GRATUIT PROFESORILOR/EDUCATORILOR SAU CATRE CONDUCEREA UNOR UNITATI DE INVATAMANT, CARE DORESC SA SE IMPLICE IN ACEST PROIECT FRUMOS.

NOTA 2;

Mentionam cu  placere deschiderea si disponibilitatea Primariei Bucurestilor si a Primarului General Gabriela Firea impreuna cu factorii de decizie a Primariei Capitalei pentru implementarea PROIECTULUI PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI care contine si realizarea unor statui a celor mai reprezentativi inventatori romani in unul din marile parcuri din Bucuresti.
NOTA 3:

IN ROMANIA NU EXISTA IN PARCURILE DIN BUCURESTI O STATUIE A UNUI MARE INVENTATOR CA: HENRI COANDA INVENTATORUL MOTORULUI REACTIV, TRAIAN VUIA INVENTATORUL PRIMULUI AVION CU MOTOR DIN LUME !!! ROMANIA A DAT DESTUL UMANITATII - NOI AVEM DATORIA SI ONOAREA SA NE PROMOVAM VALORILE SI ISTORIA NOASTRA. EXACT CUM FACE AMERICA SI TOATE TARILE CIVILIZATE !

ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI - ONG, A DEMARAT PROIECTUL PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI, PROIECT PRIVAT INTEGRAT CARE ARE DOUA COMPONENTE :

1- RESURSE UMANE - implementarea in institutii de invatamant despre istoria inventicii romanesti printr-o prima etapa pilot care se deruleaza in cadrul unui parteneriat intre doua ONG AII - BUCURESTI si KINDERLAND CLUJ .NAPOCA .

2 - INFRASTRUCTURA - IN PARTENERIAT CU ADMINISTRATIILE PUBLICE LOCALE DIN ORASELE REPREZENTATIVE ALE TARII INCEPAND CU BUCURESTI in vederea amplasarii a unor statui cu marii inventatori romani care au contribuit la bunastarea umanitatii si sunt o mandrie pentru ROMANIA.


NOTA 4:
ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI - ONG - asociatie neguvernamentala, a inregistrat Proiectul - '' PROMOVAREA MARILOR INVENTATORI ROMANI" la Primaria Municipiului Bucuresti cu Nr.1443882, Primaria Timisora, Cluj Napoca,Iasi, Administratia Prezidentiala a Romaniei in atentia Domnului Presedinte KLAUS IOHANNIS cu Nr.12529 din data de 08.11.2016 si la Secretariatul de Stat al Guvernului Romaniei cu Nr.14777 din 08.11.2016 solicitand SPRIJINUL IN VEDEREA IMPLEMENTARII ACESTUI PROIECT LA NIVEL NATIONAL.
NOTA :VOM TINE LA CURENT PRIETENII SI SIMPATIZANTII NOSTRII  CU DESFASURAREA ACESTUI PROIECT IMPORTANT PRIN ARTICOLE POSTATE PE PLATFORMELE NOASTRE MEDIA : INVENTATORI.RO, WORLDWIDEINVENTION.COM. cat si pe  FACEEBOOK LA ASOCIATIA INVENTATORILOR INDEPENDENTI,  GRUPUL PRIETENII INVENTATORILOR, IORDAN STAVAR  - PROFIL PERSONAL, LINKEDIN -PROFIL PROFESIONAL.

" Suntem ca stelele cazatoare, stralucim cateva secunde in cadere si disparem in neantul cosmic, uneori cu folos pentru tine omule."Iordan Stavar.MOTTO AII - " DACA NU NOI CINE? "

Sursa: Asociatia Inventatorilor Independenti - ONG; Inventatori.RO
             
Data: 11 NOIEMBRIE .2016
« Inapoi