DRAGOMIR HURMUZESCU, dielectrina, electroscopul

DRAGOMIR HURMUZESCU, dielectrina, electroscopulDRAGOMIR HURMUZESCU, dielectrina, electroscopul, Societatea Română de Radiodifuziune 
Dragomir M. Hurmuzescu
(n. 13 martie 1865, Bucureşti - d. 31 mai 1954, Bucureşti), fizician, inventator, profesor la Universitatea din Iaşi, membru al Academiei Române este fondatorul învăţământului electrotehnic din România şi colaborator al soţilor Curie. A avut contribuţii în domeniile electricităţii şi fizicii razelor X. A inventat dielectrina şi a construit electroscopul care-i poartă numele (1894). A pus bazele primului laborator de electricitate din ţară, transformat apoi în Şcoala de Electricitate de pe lângă Universitatea din Iaşi prima şcoală de fizică experimentală. A fost ctitor al radiofoniei româneşti. În 1922, sub conducerea sa, a început să funcţioneze Societatea Română de Radiodifuziune (Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România), care la 1 noiembrie 1928 difuza în eter prima emisiune cu anunţul: Alo, alo, aici Radio Bucureşti, urmat de discursul preşedintelui Societăţii, Dragomir Hurmuzescu. Este momentul ce inaugura, practic, postul naţional de radio din România.

 Legături externe

    * Biografie

     Acest articol biografic despre un fizician român este un ciot. Puteţi ajuta Wikipedia prin completarea sa !.

Iniţiatorul introducerii radioului în România a fost Dragomir Hurmuzescu (1865-1954). El repetă şi realizează la Iaşi în anul 1901 experimentele de comunicaţie prin radio ale lui Marconi, Popov şi ale altora din perioada 1895-1901.