NICOLAE TECLU,arzătorul Teclu, Becul Bunsen

NICOLAE TECLU,arzătorul Teclu, Becul BunsenNICOLAE TECLU, arzătorul Teclu, Becul Bunsen , Biografie
Nicolae Teclu
(n. 18 octombrie 1839, Braşov - d. 13/26 iulie 1916, Viena, Austria) a fost chimist român, care a dat numele tipului de arzător (bec), „arzătorul Teclu”. A studiat ingineria şi arhitectura, iar apoi chimia, şi-a continuat cariera devenind profesor de chimie generala şi chimie analitică la Viena. A avut deasemenea o contribuţie susbstanţială la dezvoltarea chimiei mondiale. Membru titular al Academiei Române.

 Biografie

S-a născut în 1839, la Braşov. Studiile în chimie efectuate până la naşterea acestuia erau încă puţine. În 1890 obţine brevet pentru realizarea invenţiei sale, arzătorul cu mecanism de reglare a raportului dintre aer şi gaz. "Becul" său produce o flacără mai fierbinte decât Becul Bunsen şi deci este superior acestuia. Folosirea acestui tip de arzător este răspândită în România, dar şi în întreaga lume.

Domeniile care au fost studiate de el includ:

    * Studii de rezistenţă a hârtiei şi a fibrelor lemnoase
    * Pigmenţi minerali
    * Uleiuri utilizate în pictură
    * Combustia gazelor

Tot lui îi aparţin o serie de aparate de laborator păstrate în prezent la Universitatea din Bucureşti. Cele mai importante sunt apatatul pentru detectarea metanului si un altul pentru prepararea ozonului.A analizat chimia unui meteorit găsit în 1870 la Goalpara, India.

 Note şi Surse

   1. ^ Biografia lui Nicolae Teclu
   2. ^ Sumar al istoriei ştiinţei în oraşul Braşov