ALBERT EINSTEIN, teoria relativitatii restranse, relativitatatea generalizata

ALBERT EINSTEIN, teoria relativitatii restranse, relativitatatea generalizata
Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm — d. 18 aprilie 1955, Princeton) a fost fizician german, emigrat in 1933 in SUA, naturalizat in 1940, profersor universitar la Berlin si Princeton, a formulat teoria relativitatii restrânse si a relativitatii generalizate, laureat al Premiului Nobel pentru fizica pe anul 1921.

Motivatia Juriului Nobel

"Pentru serviciul oferit Fizicii teoretice si in special pentru descoperirea legii efectului fotoelectric".

 Viata

Albert Einstein si-a petrecut tineretea la München, unde familia sa detinea un mic atelier de produse electrice. A inceput sa vorbeasca abia la vârsta de 3 ani, dar inca de mic copil a aratat interes pentru natura precum si abilitate in a intelege concepte matematice dificile. La vârsta de 12 ani a invatat geometria euclidiana. Einstein ura plictiseala si lipsa de imaginatie din scoala de la München.


Albert Einstein impreuna cu Niels BohrCând esecurile repetate ale afacerilor familiei au dus la parasirea Germaniei cu destinatia Milano, Italia, Einstein a ramas la München pâna la sfârsitul anului scolar. Dupa ce a petrecut un an cu parintii in Milano, s-a hotarât sa-si creeze singur drumul in viata si s-a inscris la liceul cantonal din Aarau, Elvetia, dupa care, in 1896, a intrat la Politehnica din Zürich. Lui nu ii placeau metodele de instruire de aici, lipsea des de la ore si folosea acest timp pentru a studia singur fizica si pentru a cânta la vioara. A trecut totusi examenele si a absolvit Politehnica in 1900, studiind notitele unui coleg. Profesorii nu aveau o parere foarte buna despre el si nu i-au recomandat nici continuarea studiilor. in acelasi an a capatat cetatenia elvetiana.

Timp de 2 ani Einstein a lucrat ca tutor si profesor. in 1902 a fost angajat ca examinator la Institutul Elvetian de Patentare de la Berna. in 1903 s-a casatorit cu Mileva Marić, care ii fusese colega la politehnica. Au avut doi fii, dar in cele din urma au divortat. Einstein s-a recasatorit mai târziu cu o verisoara, Elsa Loewenthal.

in anul 1905, Einstein a publicat dintr-o lovitura rezultatele mai multor studii teoretice, care l-au facut deodata cunoscut si care aveau sa revolutioneze fizica. Primul si cel mai important studiu cuprinde prima expunere completa a teoriei relativitatii restrânse, in care demonstreaza ca teoretic nu este posibil sa se decida daca doua evenimente care se petrec in locuri diferite, au loc in acelasi moment sau nu. Alta lucrare, asupra efectului fotoelectric, contine ipoteza revolutionara asupra naturii luminii. Einstein afirma ca, in anumite circumstante determinate, radiatia electromagnetica are o natura corpusculara (materiala), sugerând ca energia transportata de fiecare particula a razei luminoase, denumita foton, ar fi proportionala cu frecventa acelei radiatii. De fapt, primul care a demonstrat teoretic ca radiatia electromagnetica este emisa in cantitati precis determinate (cuante) a fost Max Planck care, in anul 1900, a descris matematic asa-numita radiatie a corpului negru. Aceasta ipoteza avea sa fie confirmata experimental zece ani mai târziu de catre Robert Andrews Millikan. intr-un alt studiu asupra electrodinamicii corpurilor in miscare, expune modalitatea interactiunii intre radiatie si materie si caracteristicile fenomenelor fizice observate in sistemele de miscare browniana a moleculelor. Sesizând asemanarea dintre curbarea traiectoriei unui obiect aflat intr-un sistem de referinta care se misca uniform accelerat si curbarea traiectoriei unui obiect lansat in câmpul gravitational, Einstein trage concluzia ca fasciculele luminoase se curbeaza când se propaga in vecinatatea unui corp ceresc cu masa foarte mare, de unde reprezentarea mai greu de inteles, cum ca spatiul insusi ar fi curb. in 1916 publica memoriul privitor la bazele teoriei relativitatii generalizate, rod al zece ani de studiu. Aceasta lucrare se inscrie in linia demonstratiilor sale ale geometrizarii fizicii. in anul 1919, dupa o eclipsa totala de Soare ale carei fotografii au fost analizate de un colectiv condus de Sir Arthur Edington, s-a putut masura curbarea razelor de lumina in câmpul gravitational al Soarelui,rezultatele obtinute fiind in deplina concordanta cu prezicerile teoretice. Celebra este ecuatia care exprima cantitatea enorma de energie ascunsa intr-un corp: E=mc2, cantitatea de energie (E) este egala cu produsul intre masa (m) si patratul vitezei luminii (c). Aceasta cantitate imensa de energie poate fi eliberata atât in procesul de fisiune cât si in cel de fuziune nucleara, procese care stau la baza functionarii bombei atomice.

Dupa ce in 1905 a obtinut titlul de Doctor in Fizica la Universitatea din Zürich, in urma unei dizertatii privind determinarea dimensiunilor moleculare, este numit in 1909 profesor de Fizica teoretica la aceiasi universitate. in 1914, fizicianul german Max Planck il aduce la Berlin, unde Einstein preia conducerea unei sectii de cercetare in cadrul Academiei Prusiene. Dupa 1919 meritele lui Einstein au fost recunoscute pe plan mondial. A primit numeroase premii si distinctii de la diferite societati de fizica de pe intreg globul, printre care si Premiul Nobel pentru fizica in 1921, pentru explicarea efectului fotoelectric (deci nu pentru teoria relativitatii). Vizitele sale in orice parte a Terrei au devenit evenimente nationale; fotografii si reporterii il urmareau peste tot. Desi regreta pierderea sferei sale intime, Einstein si-a folosit renumele pentru a-si propaga propriile sale vederi politice si sociale.

Cele doua miscari sociale care au fost pe deplin sustinute de el au fost pacifismul si sionismul. in timpul Primului Razboi Mondial Einstein a fost unul din numerosii academicieni germani care au condamnat public implicarea Germaniei in razboi. Dupa razboi, el si-a continuat suportul public pentru telurile pacifiste si sioniste, si a fost tinta unor numeroase atacuri din partea unor grupari antisemite si extremiste din Germania. Chiar si teoriile sale stiintifice au fost ridiculizate in public, pe nedrept, inclusiv Teoria relativitatii ca fiind "negermane".

Când Hitler a venit la putere in Germania in 1933, se afla in vizita in SUA .Einstein s-a decis imediat sa emigreze in Statele Unite. A primit o functie la Institute for Advanced Study, in Princeton, New Jersey. Continuându-si activitatea in favoarea sionismului, Einstein a renuntat la pozitia sa pacifista in fata imensei amenintari la adresa umanitatii venita din partea regimului nazist din Germania.

Albert Einstein

in 1939 Einstein a contribuit impreuna cu alti numerosi fizicieni la scrisoarea catre presedintele Americii Franklin Delano Roosevelt, insistând asupra necesitatii fabricarii bombei atomice, intrucât exista posibilitatea ca si guvernul german sa urmeze aceasta cale. Scrisoarea, care purta numai semnatura lui Einstein, a ajutat la grabirea eforturilor pentru obtinerea bombei atomice in Statele Unite, dar Einstein nu a avut nici un rol direct sau personal in fabricarea acesteia.

Dupa razboi, Einstein s-a angajat pentru cauza dezarmarii internationale si a unei guvernari mondiale. A continuat suportul sau activ pentru sionism, dar a refuzat oferta facuta de catre conducatorii Israelului de a deveni presedinte. in Statele Unite, la sfârsitul anilor 1940 si inceputul anilor 1950, a sustinut ideea de a face orice sacrificiu necesar pentru a conserva libertatea politica alaturi de alti intelectuali.

Einstein a murit la Princeton, la 18 aprilie 1955.


in Germania, anul 2005 a fost decretat "Anul Einstein": se implinesc 100 de ani de la lansarea teoriei relativitatii precum si 50 de ani de la moarte. in acest an sunt prevazute o serie de manifestari stiintifice si de popularizare a teoriilor sale.

Este foarte important de stiut despre Einstein ca nu a fost niciodata de acord cu mecanica cuantica. A purtat discutii aprinse cu marele fizician Niels Bohr in legatura cu principiul de nedeterminare si s-a stins din viata fara sa accepte metoda acestei teorii.