WERNER von SIEMENS - inventatorul alternatorului electric, principiul autoexcitatiei generatoarelor de curent continuu, patente , brevete

WERNER von SIEMENS - inventatorul alternatorului electric, principiul autoexcitatiei generatoarelor de curent continuu, patente , brevete

Werner von Siemens (1816-1892), a fost inginer, inventator si industrias german. Fondeaza în anul1847 împreuna cu un alt industrias, Halske, Societatea Siemens-Halske cu obiect de activitate instalarea liniilor telegrafice.
 
Werner von Siemens are mari contributii în domeniul masinilor si actionarilor electrice cum ar fi: indusul în dublu T care a crescut randamentul generatoarelor si motoarelor electrice (1856), primul alternator electric (1878), principiul autoexcitatiei generatoarelor de curent continuu (1867), principiul reversibilitatii masinilor electrice (1867).

 A construit primul tramvai cu alimentare electrica prin cele doua sine (1870), prima locomotiva electrica(1879), si primul razboi de tesut cu actionare electrica (1879).
 
Siemens este cel care propune watt-ul ca unitate de putere (1882). De asemeni el este cel care da denumirea de electrotehnica pentru electricitatea tehnica.
 
Alte inventii de importanta majora în electrotehnica si nu numai: aparat telegrafic indicator cu întrerupere automata (1846); folosirea gutapercii ca material izolant (1847), folosita ulterior la fabricarea primelor cabluri submarine de telegrafie; semnalizatorul electric de incendiu (1848); cuptorul cu arc electric pentru otelarii (1878); pirometrul cu rezistenta pentru masurarea temperaturilor înalte (1880); ascensorul cu actionare elctrica (1880); fotometrul cu seleniu (1887).
 
De asemeni si-a adus contributii importante privind legislatia germana privind brevetele de inventie.
 
(Bibliografie: Reviste vechi de "stiinta si tehnica", manuale de fizica