Noi reusite privind teleportarea, Star Trek, Inventii, Inventatori, Cercetatori, Teleportarea unei raze laser, Teleportarea cuantica, Raza laser

Noi reusite privind teleportarea


Cercetatorii australieni au declarat luni ca au reusit cu succes "teleportarea" unei raze laser ce continea informatii, distrugand-o si reproducand o replica.
Experimentul lor reproduce un experiment mai vechi, din 1998, de la California Institu of Technology, dar echipa australiana crede ca tehnica lor este mai reliabila si mai consistenta.
 

Cu toate ca ne duce cu gandul la personajele din "Star Trek" ce erau teleportate, cercetatorii de la Universitatea Nationala Australiana spun ca tehnica lor principala foloseste o INVENTIE ,metoda de a cripta informatiile pentru o noua generatie de calculatoare super-rapide.

 

La stadiul actual inventia, procesul perfectat de fizicianul australian Ping Koy Lam si echipa lui de 12 membri pot doar sa teleporteze distrugand raza de lumina si reproducand o copie exacta a ei din particule de lumina (fotoni) la celalalt capat,
"Am luat o raza laser ... si am sdistrus-o complet dupa care am facut masuratori asupra razei laser distruse, am preluat rezultatele masuratorii in celalat capat al laboratorului si am reconstruit o replica exacta a ceea ce am distrus", a zis Lam.

 

Teleportarea razei laser implica distrugerea si replicarea a miliarde de fotoni.

 

Lam a declarat ca el crede ca acest proces, denumit "teleportare cuantica" care dureaza o nanosecunda - a miliarda parte a unei secunde, va fi in curand folosita pentru teleportarea materiei.

 

"Predictia mea e ca daca noi nu o vom face,inventa, probabil altcineva o va face in urmatorii 3-5 ani, si aceasta este teleportarea unui singur atom sau a unui grup mic de atomi", a mai declarat Lam.

 

Teleportarea fiintelor vii este virtual imposibil, declara cercetatorul.

 

"In teroie, nu exista nimic care sa ne impiedice, dar complexitatea problemei este atat de imensa, incat nimeni nu se gandeste serios momentan," a spus lam.

 

Teleportarea cuantica se foloseste de un aspect straniu al fizicii cuantice numit si Principiul Incertitudinii Heisenberg,care sustine ca este imposibil de masurat pozitia si viteza unui obiect la un moment dat.

 

Cercetatorii nu au reusit sa masoare direct cheia caracteristica a razei laser pe care au vrut sa o reproduca, asa ca au apelat la o metoda, una caracteristica particulelor mici, cum ar fi fotonii care compun raza laser, pot fi oglindite intr-un set secundar de particule.
Astfel inventatorii, cercetatorii pot masura pe raza laser secundara. Masuratorile sunt apoi transmise prin unde radio la statia receptoare, car reproduce exact prima raza care a fost distrusa in acest proces.

 

Echipa lui Lam ,de inventatori, cercetatori,  va prezenta rezultatele in conferinta internationala a electronicii cuantice ce va avea loc in moscova saptaman viitoare.

Autor: Associated Press 
Data: 19.06.2002